what's new voor 2006
uitnodiging en reglement
wedstrijdinformatie en prijzen
info over inschrijving
uitslagen van vorige races
bekijk foto's van vorige jaren
de geschiedenis van de klipperrace
programma en tijden
alles over de mensen achter de klipperrace De Enkhuizer Klipperrace is een, sinds 1975, jaarlijks georganiseerde wedstrijd voor klippers en verwant scheepstypen.
Organiserende autoriteit is de Watersportvereniging Almere in Enkhuizen, aangesloten bij het KNWV.


wedstrijdverslag 2008


Wedstrijd
De race bestaat uit twee onderdelen, de Drie Steden Race en de Olympische baan.
Op Zaterdag wordt de Drie Steden Race gevaren.
Deze race start met de spectaculaire ankerstart in het Krabbersgat bij Enkhuizen, tenzij de wind pal uit het noordoosten waait.
Vervolgens moeten twee van de drie daartoe aangewezen boeien worden gerond. Deze boeien liggen bij Medemblik, Stavoren en Urk.
De finish is in het Krabbersgat.

Zondag zal een trapeziumvariant van de Olympische baan worden gevaren. De twee klassen starten dan vlak na elkaar en de banen lopen gedeeltelijk in elkaar over, waardoor het veld de gehele race goed bij elkaar blijft.
Bekijk hier het programma.
VANAF DE WAL
Ook vanaf de wal kun je genieten van de Klipperrace. De ankerstart op zaterdagmorgen in het Krabbersgat is een spektakel dat ook vanaf de kant goed te volgen is. Op het startschot van 10.00 uur lijken de voor anker liggen schepen bijna te ontploffen in een wolk van zeilen om als eerste weg te varen voor de Drie Steden Race.

Een ander kijk- en fotomoment is de terugkeer van de schepen op zondagmiddag. De race wordt dan besloten met een sail-in. Vanaf 15.00 uur komen de klippers onder vol zeil het Krabbersgat in varen. Pas voor de haven worden de zeilen gestreken, waardoor de toeschouwens op de kant eerste rang zitten. Bij goede wind een spektaculair gezicht!

PRIJZEN
Het snelste schip in de A-klasse wint de door de gemeente Enkhuizen beschikbaar gestelde wisselprijs "De Zilveren Klipper". Bij de schepen van de B-klasse gaat het om "De Zilveren Schaal". De Jan Bakker Bokaal is een eeuwig durende wisselprijs die wordt uitgereikt aan de deelnemer die de meest opvallende prestatie, op welke manier dan ook, heeft geleverd.

prijzen sponsors:
Gemeente Enkhuizen
Scheepsmakelaardij Enkhuizen


email adres van de C.E.K.
                        Advertentie sponsors: Kleine Cafe | Kuyper Verzekeringen | Scheepsmakelaardij Enkhuizen | Shiptron | UB Sails | Ventis | Wapen van Urk | Joosten Watersport